
קורונה – מדריך להתמודדות בקהילה \ בן מורג
(גרסה 2.0)
"…הקהילתיות שאני מדבר עליה זה משהו שצריך לארגן אותו. אנשים צריכים להתחיל להתארגן סביב מוסדות. החל במתנ"סים וכלה בבתי כנסת ובמועדונים למיניהם. שם הקהילה צריכה לבוא לידי ביטוי. אנשים לא צריכים לחשוב שהמדינה, שהיא הקהילה הכי גדולה תוכל לדאוג להם בשלבים יותר מתקדמים של המשבר. התארגנויות לוקאליות – זה כרגע מה שחסר"
רק שלושה שבועות עברו מהגרסא האחרונה של המסמך, מרגיש כמו שלושה חודשים
כל כך הרבה חומרים עברו על בזרם הבלתי פוסק של הוואטסאפ, המיילים, הפוסטים, שהרגשנו שהגיע הזמן לעדכן את המדריך. במדריך המעודכן שלפניכם תמצאו חומרים רבים שנוספו ונוצרו במהלך השבועות האחרונים על ידי אנשים רבים מספור. המדריך לא נוצר כדי ליצור חומר חדש, רק כדי לייצר סדר בחומר הרבה שקיים ופורסם בנוגע לקהילה בחודשים האחרונים. מקוה שיעשה לכם, למובילי וחברי הקהילות השונות בארץ, סדר וארגון.
עוד לא קראתם את החלק הראשונה של המדריך? לחצו כאן
רוצים לקפוץ ישר לרשימת הקישורים? לחצו כאן
- להמשיך להפגש (רק באונליין, או בקבוצות קטנות ובמרחבים פתוחים)
כולנו צריכים להעביר את העבודה שלנו לאונליין, אין שום ברירה אחרת.
איך עושים את זה? אנחנו ממליצים על שלושה כלים מרכזיים לעבודה באונליין:
א. Zoom. כולם כבר שמעו על האפליקציה שיכולה לשמש למפגשים קהילתיים, לפגישות עבודה ולהעברת ידע. אבל מפגשים באונליין הם שונים לחלוטין ממפגשים במציאות וצריך לדעת להיערך אליהם אחרת. איך? (תודה לעומר היאלר מ-2050 שהכין את הסרטונים המעולים!):
I. קודם כל, מתחילים היכרות בסיסית עם התוכנה.
II. כדי שיהיה מפגש מוצלח לא מספיק לפתוח חדר – צריך גם לדעת לנהל אותו ברמה הטכנית (באמצעות הרמות יד ובאמצעות חלוקה לחדרי שיח) אך גם ברמה המהותית (יצירת אינטימיות והזמנה להשתתפותיות במרחב הוירטואלי).
III. אפשר לערוך מפגשים המחולקים לפי קבוצות עניין: מפגשי נשים, מפגשים לבני נוער, מפגשי מתבודדים (מקוונים!), מפגשים לרווקים ורווקות וכו' – יכולות לעסוק ישירות במשבר או שלא, אבל בכל מקרה יאפשרו את המגע האנושי (גם אם מתווך דרך מסך) שאנחנו כל כך זקוקים לו בימים האלה.
IV. אם אתם רוצים לאפשר העברת ידע בקהילה שלכם, תדעו שיש גם כלים מעולים כמו ביצוע סקר וכמו תגובות משתמשים – הכנו לכם סרטון מיוחד. אם אתם מתכננים להעביר מצגת, כדאי שתעברו על הטיפים האלה
V. (טיפ לאנשי המקצוע: להעביר כנס בזום זה סרט אחר לגמרי. מצאנו לכם מדריך קטן בעברית ומדריך מטורף באנגלית שלא התאפקנו מלהכניס, למרות שפחות רלוונטי למנהלי קהילות).
ב. תקשורת אונליין פנים קהילתית. כדאי מאוד להמשיך תקשורת רציפה באונליין גם דרך פלטפורמות דיגיטליות – פייסבוק, וואטסאפ או טלגרם. יכולים לצפות בוובינר שערכנו בנושא שמתמקד בעיקר בפייסבוק, ולקרוא את הטיפים האלה על שימוש נכון לניהול הוואטסאפ. כאן יש כל מיני רעיונות מקבוצות פייסבוק קהילתיות מרחבי הארץ
ג. אולי לא חשבתם על זה, אבל התקשורת באופליין ממשיכה להיות רלוונטית גם בימים האלה. תזכרו: מותר לתקשר – אסור להתקרב! אז איך מתקשרים מבלי להתקרב? קהילות שונות כבר מצאו מלא פתרונות מיוחדים:
2. קולות קוראים
זהו זמנה של הקהילה לפרוח. הקהילה יכולה ליזום ולאפשר פתרונות שמותאמים למקום (לשכונה או לעיר) כמו כפפה ליד – משהו שאי אפשר לעשות ברמה המדינית. אבל בשביל זה, לפעמים צריך כסף. כדי למצוא קולות קוראים שרלוונטיים עבורכם, אנחנו ממליצים להצטרף לקבוצת הטלגרם קולות קוראים. אם אתם לא יודעים איך להגיש קול קורא שנועד לקהילות, מוזמנים לפנות אלינו במייל ונבין איך אפשר לעזור (וכדאי לשים לב במיוחד לקול הקורא של קרן האני שמיועד למיזמים בקהילה בשדה היהדות הישראלית)
3. פתרונות לאוכלוסיות
א. ילדים. עם ההודעה על עצירת מערכות החינוך קמה צעקה גדולה מצד לא מעט הורים – איך ממשיכים שגרה לילדים גם בתקופה כזאת? גם כאן – הקהילה יכולה להיות רשת הבטחון החינוכית-חברתית עבור הילדים. כדי להכין את עצמכם – הכי כדאי להצטרף לקבוצת הפייסבוק "קורונה – הבית הוירטואלי למשפחות עם ילדים" – תמצאו שם המון השראה. הנה כמה דברים שדגנו מהרשת ואהבנו במיוחד: שיעור מוכן להדפסה – "שלום, אני קורונה" (יש גם גרסה בערבית) || להכין ביחד שגרת פעילות שבועית || צנצנת משעמם לי || חוברת עם מליאן פעילויות לילדים בגילאי חובה-ב' || אתר בידודי לילדים.
ב. ותיקים. ומה עם הקשישים, ההורים והסבים שלנו, שנמצאים בסיכון הבריאותי הגבוה ביותר מהנגיף אך גם בסיכון הגבוה ביותר לבדידות שהוא גורם? בג'וינט, מעבדת החדשנות החברתית של ישראל, כבר הכינו חוברת שאוספת את כלללל מה שצריך לדעת. פשוט אין עוד מה להוסיף.
ג. עצמאים. שכבת אוכלוסיה נוספת שנפגעה קשות מהמשבר הנוכחי. זה הזמן להתאגד ולאחד כוחות, כי רק ביחד נעבור את זה! איך הקהילה יכולה לעזור? לאגד בין בעלי מקצוע ליצירת כח קהילתי, לעודד תמיכה בעסקים המקומיים ולייצר רכישות משותפות מחקלאים ויצרנים מקומיים.
4. עידוד יזמות קהילתית סביב המשבר
בקהילה כמו בקהילה – הכוח נמצא בחברים, והמארגנים הקהילתיים רק צריכים לדעת לארגן אותו. זה הזמן לארח מפגש קהילתי (אונליין או בקבוצות קטנות מאוד), ובו לשאול את עצמנו "מה האתגרים שעומדים לפנינו, ואיך אנחנו יכולים להתמודד איתם?" – ולתת לפתרונות לנבוע מעצמם. זה לא פשוט ומעולם לא היה – כדי לארח מפגש כזה צריך לדעת באמת לארח – אבל אולי זה זמן טוב לתרגל כלים שנוכל להשתמש בהם גם כשנחזור לשגרה. כדי ללמוד יותר על כלים שעוזרים לעשות את זה נכון אפשר להציץ במאגר הכלים של מנהיגות השתתפותית: כדאי לסקור את מאגר הכלים של הטריבונה, או את החוברת המעולה שהוציא מכון השל על The Art of Hosting.
וכדאי לזכור – מה שמשנה בתקופה הזאת הוא לא רק מה התוצרים של הקהילה, אלא עצם העבודה המשותפת של התושבים ליצירת פתרון. לדוגמה – בקריית אליעזר הכינו חוברת לפעילויות לזמן קורונה. זה נכון שקיימים כבר מלא פתרונות ברחבי הרשת, אבל עצם ההתאגדות המשותפת של הקהילה ליצירת החוברת היא מה שמאפשרת את שיקום תחושת האחריות והמסוגלות של הקהילה. אתם מוזמנים גם לראות כאן מאגר של יוזמות קהילתיות שאספו במכון שחרית.
התפיסה הזאת, של התבססות על משאבי הקהילה, נובעת מתוך תפיסה קהילתית בשם ABCD, קיצור של Asset Based Community Development – כלומר התפיסה שקהילה צריכה לפעול מתוך מה שיש לה ולא מתוך מה שאין לה. עצם הפעולה מתוך הקיים תגרום להשלמת החוסרים. ככה כותב על זה ד"ר שי בן יוסף, חוקר קהילתיות שאנחנו אוהבים במיוחד:
" ABCD היא גישה ושיטה לפיתוח קהילתי המבוססת על צמיחה מתוך הקיים. אנשי הקהילה והעובד הקהילתי מאתרים נסיון, יכולות, משאבים,ותשוקות הזמינים בקהילה, ובונים יחד את מה שמתאים להם. הקהילה מתארגנות סביב נושאים המניעים את חבריה לפעולה, יוצרת פעילות המשלבת יכולת עם מוטיבציה […] דוגמא קלאסית ליישום גישה זו הוא תכנית 'בנק הזמן' המקיימת 'סחר חליפין' הדדי של יכולות ומשאבים בין אנשי הקהילה…"
בקיצור – מתחילים עם מה שיש ומשם מתקדמים.
5. מאגרי מידע
אם אתם מהאנשים שכמויות גדולות של ידע לא מפחידות אותם ותצללו פנימה כדי לחפש בדיוק את הפתרון הנכון עבורכם, אז הנה כמה מאגרים שימושיים במיוחד:
פתרונות חינוכיים ותעסוקתיים לילדים
- בית הספר של הדור הבא – למידת אונליין בה התלמידים בוחרים את השיעורים
- האוניברסיטה המשודרת לילדים
- קמפוס IL לתלמידי תיכון
- פתרונות ומודלים חינוכיים מרחבי העולם
- פינת "תקועים בבית" של מכון דוידסון למדע
- פודקאסט היסטוריה לילדים
- פורמט לבניית שגרת פעילות שבועית
- צנצנת משעמם לי
- קורונה – בית וירטואלי למשפחות עם ילדים – קבוצת פייסבוק להתייעצות בין הורים
התנדבות בקהילה
- רשת ההתנדבות הישראלית פתחה אתר במיוחד לנושא התנדבות בשעת קורונה
- CommuniT – אפליקציה לסיוע הדדי בקהילה
- טופס התנדבות בקהילה של מנהל קהילתי גינות העיר בירושלים
- ריכוז התנדבות עם ניצולי שואה בבאר שבע
- התנדבות קהילתית במרכז קהילתי מעלות תרשיח"א
חומרי קריאה – חדשות טובות
- הקורונה בשלבי בלימה
- רוצים להיות בריאים? קיימו חיי קהילה
- קהילה = אושר = קהילה
- לא צריך להיות גיבור כדי להוביל קהילה – צריך להיות מארח
- האיטלקים בבידוד לא מפסיקים לשיר מהמרפסות
קבוצות פייסבוק יעודיות להתייעצות בין מנהלי קהילות

בן מורג
רכז רשת הקהילות של ארץעיר, מתכלל "הרשת: באר שבע", בוגר תואר שני בפיתוח קהילות בינלאומי - תוכנית Glocal. אני יכול לעזור לכם? דברו איתי.